Wie is Johannes?

 

studioziezo-bio-img-1studioziezo-bio-img-2

Reeds na de eerste week op de kleuterschool verzon ik een manier om aan dat kleine wereldje te ontvluchten. Via een klein gat in de omheining van het schooltje wist ik mezelf te bevrijden tot wanhoop van de kleuterleidsters. Het ultieme ‘vrij zijn’ gevoel wat ik toen ervoer komt altijd weer terug als ik met de camera om mijn nek rondloop en mijn omgeving observeer.

Nog stééds gek op brillen
Hoewel ik toen nog niet besefte hoe belangrijk het is om alles wat je ziet en doet zeer regelmatig eens door een heel andere bril te bekijken…

Mijn onbevangen interesse voor van alles en iedereen viel ook later niet te rijmen op de lagere en middelbare school waar ik altijd meer naar buiten zat te kijken naar alles wat er bewoog dan op het ó zo belangrijke schoolbord. Ging er na schooltijd liever op uit met mijn zelf verdiende Petri 7S meetzoeker camera… Voor mijn lieve ouders was het toch wel een beetje een drama, want wat moet er van die jongen toch terechtkomen? Eenmaal in klas 6 moest een beroepentest bij een gerenommeerd Rotterdams bureau voor school- en beroepskeuze de oplossing brengen.

Wolkenformaties
Na het nodige reken en taalwerk volgde een aantal handige psychologische vragen en kreeg ik een aantal afbeeldingen voor mijn neus met prachtige wolkenformaties, en of ik maar wilde vertellen of ik daar eventueel wat herkenbaars in zag.
De beelden die ik hierin zag kwamen niet echt overeen met de plaatjes die er in het antwoordenboek stonden van mijn psychologisch adviseur… Het advies dat mijn ouders kregen was een studie electrotechniek of misschien nog beter een opleiding voor boekhouder. Met mijn aanstekelijk enthousiasme zou ik het in die wereld helemaal gaan maken. En als ik dus ergens niet geschikt voor ben dan is het… zelfs mijn ouders lagen dan ook in een stuip bij dit beroepsadvies.

Toeval
Het toeval besliste dat ik op mijn 17e in een Gorkumse bloemenwinkel als leerling bloembinder aan de slag kon.Er brak een prachtige tijd aan met nieuwe ervaringen op alle fronten. Ik kon mijn ambities en passie volop kwijt en kon bovenal mensen verrassen met mijn florale uitspattingen. Volgde de opleiding bloemsierkunst en de meesterbinderopleiding te Vught. Na een zwerftocht langs verschillende bloemenwinkels startte ik op mijn 22e mijn eerste onderneming als kleine zelfstandige in de Gorkumse Bloempotsteeg. Trouwde gelijk met mijn grote liefde en werkte sindsdien samen verder aan het verwezenlijken van onze dromen.

Inzicht
Dankzij onze specialisatie in bruidsboeketten en bloemversieringen voor de meest uiteenlopende opdrachten kwam ik in contact met kunstenaars, architecten en fotografen. Zij inspireerden mij dan ook enorm in mijn zoektocht naar meer inzicht in mijzelf en de manier waarop we met elkaar omgaan in onze dagelijkse werkelijkheid. Samen met mijn interesse voor mensen en hoe creatieve processen tot stand komen, heeft dat er uiteindelijk toe geleid dat ik naast mijn werk als bloemenarrangeur ook mijn talent van observeren (ziezo) in combinatie met vooral zwart/wit fotografie verder kon ontwikkelen.

Giftige dampen
Ik had destijds de mooist denkbare (analoge) doka tot mijn beschikking om zelf mijn werk op de hoogste kwaliteit te kunnen afdrukken. Nog voor de digitale revolutie losbarstte in de fotografie was ik nu dus bezig om een andere lang gekoesterde droom te realiseren. Terwijl ik bezig was om vooral de mooie kant van onze planeet vast te leggen kreeg ik mijn eerste echt grote professionele fotografie opdracht: het maken van een bedrijfsreportage over de verwerking en recycling van ons plastic westers afval in China. Vervuilde sloten met groen blauw water, giftige dampen in niet geventileerde fabriekshallen…

Mijn ontwikkeling als beeldmaker Het volgen van een opleiding fotografie aan de fotoacademie te Amsterdam was dan ook een logische vervolg op mijn ontwikkeling als beeldmaker. Portret & documentaire fotografie werd mijn favoriete richting waarbij de mens (natuurlijk) weer centraal stond. De tijd voor het maken van verstilde bloemcomposities had plaatsgemaakt voor een veel meer interactieve en dynamische manier van beeld maken.

Helemaal los
In 2005 verkochten we onze bloemenspeciaalzaak en ben ik samen met zoon Jesse Fotostudio Ziezo gestart in een oud pakhuis aan de Kraansteeg midden in het hart van het oude Gorkumse stadscentrum. Het hele pakhuis werd van onder tot boven verbouwd en aangepast aan onze bedrijfsvoering.

Op de begane grond een strak ingerichte fotogallery, op de eerste verdieping de opnamestudio, en op de grote hoge zolderverdieping onze ontvangst- werk en kantoorruimte. Naast de fotografie op locatie van bedrijfs- en huwelijksreportages hebben we nu ook de beschikking over een compleet ingerichte portretstudio. Ook bij het maken van een groepsportret van 15 personen kunnen we creatief nu helemaal los! Met een nieuwe huisstijl op een nieuw uithangbord gaan we samen een nieuwe spannende tijd tegemoet.

Dankzij onze goedgevonden en vernieuwende website met een frisse onderscheidende en vooral eerlijke fotografie, hadden we vanaf het begin geen gebrek aan klanten, en lukte het ons het eerste jaar onze kosten geheel terug te verdienen.

Inmiddels hebben we een goed georganiseerde fotografie- en filmstudio met opdrachtgevers uit het gehele land.

Wie is Jesse?

 

Prachtig vond ik het om als 3 jarig jochie te sjouwen met het mooie fototoestel van mijn vader.
Van mijn ouders kreeg ik daarom al snel een oud afdankertje waar mee ik kon “fotograferen”.
Net als mijn vader, toen nog een verwoed amateurfotograaf, wilde óók ik mijn eigen foto’s maken.
Vooral mijn eigen hond en onze katten vond ik geweldig leuk om op de foto te zetten.

En nu ruim 30 jaar later?

Mijn liefde voor fotografie is alleen maar sterker geworden, daarom heb ik er ook mijn vak van gemaakt 🙂
Het fotograferen van grote en kleine mensen is echt mijn ding.
Kinderen fotograferen is trouwens super omdat ze nog zo lekker onbevangen in de lens kunnen kijken.
Mijn 3 kleine dochters weten niet beter dan dat ze dagelijks op de foto gaan en zijn dus niet anders gewend.

Het karakter van mensen zo treffend mogelijk vast te leggen blijft altijd de uitdaging.
De ene keer neutraal of serieus, dan weer uitbundig of spontaan.
Een beetje spelen met verschillende emoties is mij niet vreemd en het belangrijkste is wel dat ik er zelf ook een goed gevoel bij heb.

In tegenstelling tot mijn vader Johannes van Camp die zich ondermeer heeft toegelegd op de zakelijke fotografie heb ik me juist gespecialiseerd als familiefotograaf.
Sterke punten van mij zijn om een ontspannen sfeer te creëeren zodat iedereen zich snel op zijn gemak voelt.
Ook doordat ik rustig ben en goed met volwassenen en kinderen kan omgaan ontstaat er uiteindelijk de foto zoals we die allemaal graag van ons zelf willen hebben.
In die rust kom ik tot de beste prestatie’s en dat is wat mensen ook verwachten van een portretfotograaf.

In een persoonlijk gesprek vertel ik je graag meer over de vele mogelijkheden die ik je kan bieden.
De verschillende afdruktechnieken, onze grote collectie eigentijdse lijsten en andere bijzondere fotopresentaties laat ik je graag zien.
Via onderstaande button is een afspraak op een tijdstip dat je het beste uitkomt snel gemaakt.
Graag heet ik je welkom in de Gorkumse Balensteeg op nummer 18

'say hi'

studioziezo-icon-facebookstudioziezo-icon-twitterstudioziezo-icon-pinterest

Pin It on Pinterest